Home Dagelijks leven Gemiddelde kosten van een gehoorapparaat bij een audicien

Gemiddelde kosten van een gehoorapparaat bij een audicien

by Ingezonden
0 comment
gehoorapparaat test

Je hebt een gehoortest gedaan bij de audicien en een gehoorapparaat blijkt de oplossing te zijn op je gehoorklachten. Op zich geen probleem natuurlijk, maar de kosten gehoorapparaat zijn nogal verschillend. Hoe weet je nu hoeveel budget je hieraan kwijt zal zijn? Wat kost een gehoorapparaat en welk hoortoestel is het beste? We leggen het je graag uit.

gehoorapparaat

De prijs

De kosten hoorapparaat verschillen enorm, maar zijn over het algemeen in vier verschillende prijsklassen te verdelen. Zo heb je de budget gehoorapparaten waar je tot de 500 euro aan kwijt bent, een basis gehoorapparaat van tussen de 500 en 800 euro, een midden gehoorapparaat tussen de 800 en 1200 en een topklasse gehoorapparaat van meer dan 1200 euro. Een hoortoestel uit het topsegment komt vanzelfsprekend met allerlei handigheidjes. Zo heb je voor een kleine duizend euro een oplaadbaar toestel met de beste technologie, ontzettend zuiver geluid en een onzichtbare uitstraling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amplifon toestellen.

Wat de exacte prijzen zijn hangt natuurlijk af van de leverancier, het merk en eventuele kortingsacties. Neem dan ook altijd voldoende tijd om het aanbod van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Vraag van iedere aantrekkelijke aanbieder een offerte aan zodat je de prijzen en mogelijkheden direct kunt vergelijken.

Extra kosten

Daarnaast zijn er naast de kosten van het apparaat zelf nog een aantal extra kosten waar je rekening mee moet houden. Zo moeten de batterijen regelmatig vervangen worden (deze kosten worden door sommige zorgverzekeraars vergoedt), moet een gehoorapparaat onderhouden worden (denk aan schoonmaakmaterialen- en middelen) en zijn er ook kosten aan het eventuele verzekeren van het gehoorapparaat verbonden. Welke van deze kosten je maakt en hoe hoog deze kosten uitvallen hangt natuurlijk af van de prijsklasse van het gehoorapparaat dat je aanschaft. Een basis gehoorapparaat zal bijvoorbeeld minder behoefte hebben aan een verzekering dan een apparaat uit het topsegment.

Welk hoortoestel kies je?

Een ontzettend duur gehoorapparaat hoeft niet altijd goed te zijn: wat als ‘beste’ ervaren wordt is namelijk een persoonlijk iets. Zaken zoals comfort en gebruiksvriendelijkheid worden namelijk door iedere persoon op een andere manier ervaren. De enige manier om erachter te komen waar jouw voorkeuren liggen, is door verschillende gehoorapparaten te proberen: eventueel al wanneer je bij je audicien bent. Zodra je weet waar jouw voorkeuren liggen, kun je een budget bepalen (eventueel met advies van je audicien) en vervolgens offertes aan gaan vragen om tot het beste gehoorapparaat te komen.

Eventuele vergoeding

Waar slechthorenden voor 2014 een vast bedrag uit de basisverzekering kregen (ongeacht de prijs van het gehoorapparaat) is er nu sprake van een eigen bijdrage van 25%. De overige 75% wordt vergoed door de basisverzekering. Let wel: sommige zorgverzekeringen bieden ook een gedeeltelijke vergoeding van de eigen bijdrage. Check dit dus zeker even bij je verzekeraar! Je kunt hier natuurlijk alleen aanspraak op maken wanneer jouw audicien ook daadwerkelijk een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Er is alleen sprake van een vergoeding wanneer je aan één oor minimaal 35 dB aan gehoorverlies hebt.

Hoeveel je kwijt bent aan je gehoorapparaat bij een audicien hangt dus van verschillende factoren af!

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design