Een veel gehanteerde regel in Nederland is dat het verstandig is maximaal 30 procent van je netto-inkomsten te besteden aan woonlasten.
Maar het aandeel mensen dat dit niet haalt, groeide de afgelopen jaren. Onder meer vanwege stijgende huren en hypotheekrentes, en hogere gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. Daarnaast kregen we in 2021 tot en 2023 te maken met de energiecrisis. Hoewel de energieprijzen intussen wel alweer enigszins gezakt zijn, zijn ze nog steeds hoger dan voorafgaand aan die crisis. Wat je kunt doen om hierop te besparen? Je woning isoleren!
Veel vraag naar verduurzamingsmaatregelen
Als gevolg van de energiecrisis groeide het aantal mensen dat verduurzamingsmaatregelen wilde treffen. Hoewel de hogere uitgaven natuurlijk vervelend waren, is het ook wel weer een voordeel dat woningverduurzaming door de energiecrisis een sterke impuls heeft gekregen. Zeker met het plan in het vooruitzicht dat in 2050 alle woningen gasloos zijn. Wat vaak een eerste stap is bij het verduurzamen van een woning? De isolatie verbeteren.
De schil van een woning isoleren
Mensen denken bij duurzame woningen vooral aan zonnepanelen en een warmtepomp. De eerste stap van verduurzaming – isolatie – krijgt onterecht veel minder aandacht. Jammer, want het kan nagenoeg iedere woning duurzamer maken. En dat soms ook nog eens met een relatief kleine investering met een korte terugverdientijd.
Isoleren draait om het verbeteren van de energie-efficiëntie van een woning, door warmteverlies te verminderen. Er kan naar verschillende onderdelen van een woning gekeken worden. Vaak de meest eenvoudige, effectieve en rendabele isolatie is spouwmuur isolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal tussen de spouwmuren geïnjecteerd. Daarnaast zorgen ook dakisolatie en vloerisolatie ervoor dat een woning met gebruik van minder energie warm te krijgen en houden is. Dakisolatie kan zowel van binnen als buiten plaatsvinden. Bij vloerisolatie wordt de kruipruimte of (het plafond van de) kelder van isolatiemateriaal voorzien.
Wil je weten of en hoe jouw woning verduurzaamd kan worden, en hoeveel je hierdoor kunt besparen? Vraag dan advies aan een professionele isolatie-expert.
De voordelen van een beter geïsoleerde woning
Je woning isoleren heeft diverse voordelen. Zo ben je duurzamer bezig, omdat je minder (fossiele) brandstoffen verbruikt. Daarnaast woon je comfortabeler in een goedgeïsoleerde woning, en is het beter voor je gezondheid.
Tot slot zijn natuurlijk ook de financiële voordelen belangrijk. Halverwege 2021 schoot de elektriciteitsprijs ineens omhoog, een paar maanden later gevolgd door de gasprijs. Mensen met variabele of kortlopende energiecontracten werden hierdoor opeens geconfronteerd met maandelijkse voorschotbedragen die honderden euro’s hoger konden zijn. De prijzen zijn ondertussen wel weer lager, maar nog steeds bijna dubbel zo hoog als voorafgaand aan de energiecrisis. Isoleren loont dus echt. Naast dat je direct bespaart op je energielasten, wordt je woning ook nog eens meer waard!