Langzaam maar zeker nadert de dag dat je gaat bevallen. En als je baby er eenmaal is wil je ook dat alles klaarstaat voor je kindje. Maar wat heb je nodig voor een baby?
Op deze pagina van zobespaarjegeld.nl hebben we een babychecklist opgenomen met de belangrijkste babyspulletjes die je nodig hebt. Let op! Dit is natuurlijk niet voor elke vrouw hetzelfde.
Thuisbevalling – wat heb je nodig?
Ben je van plan om thuis te bevallen? Waarschijnlijk heeft de verloskundige je al geïnformeerd over welke spulletjes je hiervoor in huis moet hebben. Zorg in ieder geval dat je bed hoog genoeg staat. Leen bedverhogers bij de kraamzorg of zet je bed op een aantal lege frisdrankkratjes. Een vriendelijke buurtsupermarkt wil deze graag voor de gelegenheid aan je ter beschikking stellen. Zorg wel dat je bed stevig staat. Gebruik niet je allermooiste linnengoed en zorg voor een stuk of 10 schone en gestreken luiers in een afgesloten plastic zak. Hier kan de verloskundige je baby direct na de geboorte in wikkelen en afdrogen.
Baby’s groeien, maar de spullen niet
Bezit wordt minder belangrijk, dus willen we ons huis niet meer volstoppen met producten. Vooral jonge ouders denken meer na over de aarde die we aan onze kinderen en kleinkinderen nalaten. Waarom moet iedere ouder een complete, dure uitzet aanschaffen die maar zo kort wordt gebruikt? Het samen delen van producten of leasen wordt al gedaan bij auto’s en fietsen. Het scheelt in de portemonnee, is goed voor het milieu en wordt contactloos bij je thuisbezorgd. Bepaalde babyproducten lenen zich goed voor de deeleconomie, zoals producten die je kort gebruikt en veel ruimte innemen (zoals een box of badje) of duur zijn in aanschaf (babynestje, stokke newborn set, co-sleeper en wipstoel).
Geld besparen met kinderen in het gezin
Het verzorgen van kinderen, vooral van kleine kinderen in het gezin, levert een flinke extra kostenpost op. Luiers en babyvoeding zijn vaak best prijzig. Ook de opvoeding, de schoolspullen, kleding en dergelijke van oudere kinderen kan een behoorlijke aanslag op het maandelijkse budget plegen.
Babyspullen leasen is tot 70% goedkoper, gemakkelijk en duurzaam!
Je kan ook babyproducten leasen. Door de producten meerdere levens te geven zorgen ze ervoor dat alle babyproducten optimaal worden gebruikt. Als één item door meerdere kinderen wordt gebruikt lever je een bijdrage aan een betere wereld!
Het werkt als volgt: kies die producten die jij wilt ontvangen van je favoriete merken, plan de bezorging in en wanneer je de producten niet meer gebruikt, stuur je ze retour. Simpel toch?
Wat heb je verder voor een thuisbevalling nodig?
– Sokjes
– 6 rompertjes of overslaghempjes in de maten 50-56
– 6 spuugdoekjes
– 4 flanellen luiers of eventueel molton doeken (deze kan de verloskundige gebruiken als omslagdoek)
– 2 warmwater kruiken en 2 kruikenzakken (deze moeten koperverchroomd zijn). Deze heb je ook nodig in de zomer, omdat alle baby’s direct na de geboorte wat extra warmte kunnen gebruiken (bijvoorbeeld voor het voorverwarmen van de babykleertjes). Gebruik geen oude kruiken, want deze kunnen gaan lekken.
– 6 leuke pakjes of truitjes om je baby mee aan te kleden in de maten maten 50-56. Kies een neutrale kleur wanneer je nog niet weet of je baby een jongentje of een meisje wordt.
– Slabbetjes
– mutsjes
Neem ook eens een kijkje op moeders.nu. Op deze leuke site vind je een uitgebreid artikel met nog veel meer informatie over je baby-uitzetlijst.
Welke babyspulletjes heb je minimaal nodig voor je babyuitzet?
– 2 badcapes
– koortsthermometer (niet voor het oor). Er zijn speciale babythermometers te koop.
– katoenen luiers of weggooiluiers
– badje en toebehoren op standaard
– badthermometer
– 6 spuugdoekjes
– 4 flanellen luiers
– aankleedkussen (en 2 kussenhoezen)
– luieremmer
– 6 hydrofiele washandjes
– 10 hydrofiele luiers. Deze kan je gebruiken om je baby mee af te drogen. Ze zijn lekker zacht voor je baby’s tere huidje.
Geef je borstvoeding: zorg dan voor 2 voedingsbeha’s en een aantal zoogkompressen.
Geef je flesvoeding: zorg voor zuigflesjes en een maatkan met deksel.
– Indien nodig een flessenwarmer voor het opwarmen van poedermelk of afgekolfde zuigelingenmelk.
– milde zeep
– fopspeen
– flesje milde shampoo
– badschuim
– flesje bodymilk
– doos vochtige billendoekjes
– potje goede vette crème voor de rode babybilletjes
– haarborsteltje of kammetje
– nagelschaartje met ronde punten
Tenslotte is het handig om een sterke babytas aan te schaffen waarin je al je babyverzorging spulletjes voor je baby kan opbergen en die je als luiertas kan gebruiken wanneer je buiten gaat wandelen of op viste gaat. Denk bij de aanschaf van deze tas na of je deze makkelijk om je babywagen kan hangen.
Wat je verder voor je baby nodig hebt hangt van jezelf af. Veel spulletjes kan je ook vragen als cadeautje van de kraamvisite. De noodzakelijke spulletjes moeten er natuurlijk wel zijn tijdens de bevalling en direct hierna. Veel plezier met de de checklist van zobespaarjegeld.nl en de aanschaf van je babyuitzet.
Overige handige tips voor het goedkoop aanschaffen van je baby uitzet.
Door al vroeg te beginnen met de aanschaf van je babykleding en overige babyspulletjes kan je gebruik maken van goedkope aanbiedingen, kortingsacties en de uitverkoop. Is het zomer en heeft een winkel een dik babyjasje in de aanbieding? Koop deze dan een paar maten te groot. Laat je over de maat adviseren door de verkoopster wanneer je twijfelt.
Laat je niet verleiden om allerlei dure accessoires aan te schaffen bij de spullen voor je baby uitzet. Vaak zijn ze erg duur en kan je ze veel goedkoper kopen in een warenhuis of goedkope (web)winkel. Of wellicht nog beter: houd je aan de checklist en koop ze niet.
Denk goed na over de aankoop van de babyartikelen voor je babyuitzet. Past het babybadje in de badkamer en zit er een waterafvoer op? Past de kinderwagen wel in uw auto? Past het kinderkastje wel in de babykamer? Ook de juiste spullen voor je babyuitzet kopen kan je veel onnodige extra uitgaven besparen in de toekomst.
Babycadeautjes
Heb je een goede en volledige checklist voor je babyuitzet? Maak op deze checklist dan een apart onderdeel voor babykleertjes en andere babyspulletjes die je leuk vindt om van je familie en kennissen te krijgen. Zorg voor een goede omschrijving van de babycadeautjes en vermeld hierbij ook de gewenste kleur en bijvoorbeeld de maat en het merk van de babykleertjes. Breng je familie en kennissen op de hoogte van dit lijstje zodat al je babycadeautjes niet alleen erg naar je zin zijn maar ook nog eens een leuke bezuiniging of besparing opleveren. Voorkom dus dat je in de kraamweek misschien wel 20 baby-rompertjes en andere babykleertjes als kraam cadeau krijgt in de kleinste babymaat.
Je baby’tje kan maar één pakje tegelijk aan en groeit ook nog eens als kool. Dus, bespaar geld door aan al je bekenden aan te geven dat je het leuk vindt om babykleertjes en spulletjes te krijgen die op je checklist staan. Hierdoor heb je steeds nieuwe babykleertjes klaar liggen als de baby weer uit de oude babykleertjes is gegroeid. Extra besparingstip: Houdt hierbij ook rekening met het seizoen. Een baby heeft niets aan een dikke trui midden in de zomer of dunne hemdjes in de winter. Zo kan je wellicht een jaar lang flink bezuinigen op je babykleertjes en houdt je je babyuitzet goedkoop.
Zoek ook eens op de online webshops naar goedkope kinderkleding en babykleding. Doordat deze online winkels lage overheadkosten hebben kunnen zij hun babykleertjes en babyspulletjes vaak heel goedkoop aanbieden. Alles wat je goedkoop kan aanschaffen levert wederom een leuke bezuiniging op voor de kosten van je baby.
Kinderwagen / buggy
Naast de babykamer is de kinderwagen één van de duurste aankopen voor je babyuitzet. Denk hier dus goed over na. Denk praktisch over wat je nodig hebt en vergelijk de prijzen op het internet.
Sommige wat duurdere kinderwagens kan je ook ombouwen tot buggy. Door een dergelijke kinderwagen te kopen kan je later bezuinigen op de buggy. Houd er wel rekening mee dat als er een tweede baby komt je alsnog een buggy moet kopen omdat het onderstel maar door één kind tegelijk gebruikt kan worden.
Tweedehands kinderwagen
Een kinderwagen kan je goedkoop tweedehands kopen, maar let wel op de kwaliteit (en of je nog meer kinderen wil). Al beginnen met een deels versleten kinderwagen kan je later bij het tweede kind of derde kind duur komen te staan. Ook via het internet zijn er leuke aanbiedingen. Kijk ook eens op onze pagina met kortingsacties.
Onderhandel over prijzen in de winkel voor de verschillende babyspulletjes die je nodig hebt voor je babyuitzet. Tegenwoordig is dit best gebruikelijk. Zeker wanneer je niet het allerlaatste model of de allerlaatste mode wilt kopen. Wellicht kan je wat afdingen en dit is weer mooi als besparing meegenomen.
Bespaar nooit op de veiligheid van je kindje door deze in ongekeurde of slechte babystoeltjes te vervoeren. Géén enkele bezuiniging is het waard om de gezondheid van uw kindje in gevaar te brengen. Zorg dus dat je babyspulletjes van goede kwaliteit zijn. Kwaliteit en veiligheid gaan voor goedkoop.
Houd er bij je aankopen altijd rekening mee dat je de spulletjes van je babyuitzet op de lange termijn ook weer wil verkopen. Een zeer afwijkend wiegje of een heel bijzonder bedje vind niet iedereen leuk. als babyuitzet. Ook niet tweedehands.
Check op het internet of de spulletjes die je wilt kopen voor de babyuitzet wel echt zo geweldig zijn als de verkoper zegt. Wellicht hebben andere moeders er slechte ervaring mee gehad. Hiermee kan je wellicht achteraf spijt van je aankoop voorkomen.
Ga niet met de laatste mode mee bij de aanschaf van je babykleertjes. Consuminder en bespaar geld door het één na laatste model van de kinderwagen te kopen dat in de aanbieding is. Of kleertjes van het vorige zomer of winterseizoen.