Home Energie Bespaar stroom (en dus geld) op je elektrische apparaten; 4 tips!

Bespaar stroom (en dus geld) op je elektrische apparaten; 4 tips!

by Ingezonden
0 comment
stand-by besparen tv

Hoeveel stroom kan jij nog besparen? Een huishouden verbruikt gemiddeld jaarlijks 2.730 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan zo’n € 1.600. Dat kan volgens ons stukken lager. Lees hieronder verschillende tips om stroom te besparen op jouw elektrische apparaten.

tv op stand-by

  1. Plaats een tijdklok op je tv ontvanger

Je digitale tv ontvanger wordt vaak vergeten als het gaat om stroomvretende apparaten. Je hebt verschillende vormen, zoals een DVB-T en een DVB-T2 ontvanger. Dit is je digitale tv ontvanger, ook wel decoder genoemd. Het is een relatief klein apparaat, maar het tv kastje gebruikt de hele dag en ook de hele nacht, stroom. Zonde, want het grootste deel van de tijd gebruik je je tv ontvanger niet. Een grote kans om dus veel energie en geld te besparen. Je kunt natuurlijk zelf handmatig elke keer de ontvanger aan en uit zetten. Maar je kunt ook gebruik maken van een tijdklok die jou die taak uit handen neemt. Deze klokken kun je instellen op datum en tijd. Ze gaan automatisch uit en aan op tijden dat je dat aangeeft. Super handig!

  1. Laat de tv of radio niet op stand-by staan

Veel apparaten hebben de functie om op stand-by te staan. Het lijkt handig, maar het slurpt energie. Het lijkt namelijk alsof je tv of radio uit staat, maar dat is in feite niet zo. Hij staat nog half aan, waardoor het nog steeds energie verbruikt. Zonde! Zet de apparaten dus uit op het moment dat je ze niet gebruikt. Heb je teveel apparaten? Maak dan gebruik van een stekkerdoos met schakelaar. Zo klik je met een druk op de knop alle apparaten uit die aan die stekkerdoos verbonden zijn. Of verminder het aantal apparaten dat je gebruikt. Beter voor het milieu en voor de portemonnee!

  1. Vervang je elektrische kachel door een infrarood paneel 

In veel oude huizen wordt het nog gebruikt: een elektrische kachel zonder thermostaat. Elektrische kachels zonder thermostaat verbruiken veel stroom, omdat ze de hele tijd aan staan en op vol vermogen draaien. Een veel zuiniger alternatief is een infrarood paneel of een kachel met thermostaat. Deze gebruiken een lager vermogen en gaan automatisch uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft. Daarmee bespaar je al snel vele euro’s per jaar.

  1. Vervang je oude apparaten door nieuwe

Vaak houden we vast aan apparaten die we al heel lang hebben. Ze werken toch nog gewoon? Ja, dat is ook zo, maar ze kosten ook heel veel geld. Het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe ijskast is even een investering, maar je haalt al snel je geld eruit. Je nieuwe ijskast is namelijk een stuk energiezuiniger (kan jaarlijks 260 kWh schelen), en bespaard je al snel veel geld in de portemonnee. Doe dit bij meerdere apparaten en je zult snel resultaat voelen.

Besparen op je energierekening is makkelijker dan je denkt!

You may also like

Zo bespaar geld

Zobespaarjegeld.nl is in 2010 opgericht door André Fijan. Op Zo bespaar je geld vind je talloze artikelen met besparingstips die je helpen om bewust met je geld om te gaan. Hierdoor ben je niet alleen beter in staat om rond te komen maar lukt het ook nog vaak om geld over te houden.

 

Schrijf je nu ook in op onze nieuwsbrief!

Zobespaarjegeld – All Right Reserved. Designed and Developed by Penci Design